Sveika mityba – ar tikrai tokia sveika?

PicaDaugelis sveikos mitybos propaguotojų renkasi valgyti daug daržovių, vaisių, kitų žalumynų. Neretai jie vengia mėsos, ieško ekologinių maisto produktų, maisto produktų be konservantų, be dažiklių, be saldiklių ir kitų nenatūralių priedų. O kiti tiesiog valgo picas, kebabus, atrodo visai nesirūpina savo mityba. Tačiau skirtumų tarp tokių žmonių nematyti. Na bent jau jaunystėje. Nors ne vienam yra girdėtas palyginimas abu du senyvo amžiaus žmones, kurie gyveno visiškai skirtingą gyvenimą. Tai yra moteris, kuris visą gyvenimą stengėsi maitintis sveikai, mankštintis ir sportuoti, visais būdais gyventi kuo sveikiau. Ir vyras, kuris niekad nesirūpino savo mitybą, didžiausias jo sportas buvo ėjimas į parduotuvę nusipirkto picos ar bekono. Vyras, anot jo artimųjų, tepė sviestą ant sviesto, valgė riebiai ir daug. Ir štai jiems sulaukus panašaus senyvo amžiaus moteris turėjo ne vieną ligą, o vyras, anot gydytojų, buvo vienas sveikiausių tokio amžiaus vyrų, kokius jiems teko matyti. Tad kame gi sveiko gyvenimo esmė?

Sveiką gyvenimą propaguojantys žmonės būna labai pasidomėję maistu, renkasi produktus be priedų. Štai, pavyzdžiui, renkasi džiovintus vaisius be konservanto – sieros dioksido. Tačiau, ar jie pagalvojo, kiek sieros dioksido galima prisikvėpuoti tiesiog vaikščiojant mieste? O vėliau tie patys žmonės eina į barus ir maukia alų. Nes alus mat padarytas iš augalų, jame nėra mėsos, žodžiu, veganiška, reiškia sveika. Tad jokia skaniausia pica Panevėžyje jiems nesuteiks džiaugsmo, nes tai juk mėsa, miltai ir visa kitas „blogis“! O kiti gi pasakys, kad pica yra sveika, nes ten galima rasti visų maisto piramidės produktų ir kiekiais kone sudėliotų pagal tą pačią maisto piramidę! Tiesa, veganai turi savo maisto piramidę, ir jokia pica Panevėžyje į ją neįeina.

Kai kurios apklauso teigia, kad keturi iš penkių veganų ir vegetarų bent retkarčiais nusižengia savo įsitikinimams ir paragauja mėsos. O kartais jie tą daro ir nežinodami. Pavyzdžiui, valgydami produktus su želatina. Su gyvulinės kilmės želatina. Juk ji dedama į tiek daug produktų! Kai pagalvoji, sveikas gyvenimo būdas reikalauja labai daug pastangų. Gal geriau tiesiog atsipalaiduoti, užsisakyti tą picą ir sveiką gyvenseną pradėti nuo rytojaus? Na jei dėl sveikos mitybos ir kyla ginčai ar tai gerai, tačiau dėl judėjimo ne. Todėl jei norėsite picos, eikite pėsčiomis.

 

Obuolių pyragas – populiarus visame pasaulyje

Turbūt jau spėjote pastebėti, kad pastaruoju metu labai sparčiai populiarėja įvairios kulinarinės laidos, filmai, žurnalai ir begalė internetinių tinklalapių, kuriuose publikuojami patys įvairiausi maisto gaminimo receptai. Toks didelis šios srities populiarumas daugelį iš mūsų skatina išbandyti naujus receptus ir virtuvėje išbandyti savo pačių kulinarinius sugebėjimus. Juk labai dažnai paragavę skanaus maisto imame galvoti, kaip visą tai pasigaminti patiems, todėl šiame straipsnyje aptarsime vieną populiariausių patiekalų – tai yra obuoliu pyragas.

Obuoliu pyragasNeabejojame, kad obuolių pyragą esate valgę ne vieną kartą. Tai labai populiarus desertas, kuriuo pasimėgauti galima bene visose pasaulio šalyse. Ką jau kalbėti apie tai, kad turbūt daugelio močiutės nuolatos vaikystėje lepindavo šiuo skanėstu, ką tik ištrauktu iš karštos orkaitės. Kadangi, tai daugelio mėgstamas desertas, visuomet yra pravartu žinoti jo paruošimo subtilybes. Juk šis saldus pyragas gali kaip reikiant pagerinti jūsų nuotaiką.

Taigi, pats metas pasimokyti, kaip gali būti gaminamas obuolių pyragas. Užbėgant įvykiams už akių verta paminėti, kad šiandien apie visas gaminimo detales ir ingredientus galite sužinoti virtualioje erdvėje – tai yra kur kas greičiau ir paprasčiau. Ką gi, pirmasis veiksmas, kurį turite atlikti, yra obuolių pyragui reikiamų ingredientų surinkimas ir tinkamų proporcijų sudarymas.

Orkaitę įkaitinkite iki 200ºC. Kol orkaitė kaista paruoškite obuolius: nulupkite, išpjaukite vidų ir smulkiai supjaustykite. Kai tai atliksite, sumaišykite juos su šiek tiek miltų, cukraus, citrinų sulčių, prieskonių ir druskos. Tuomet tešlą padalinkite į du gumuliukus. Dabar atėjo metas geram tešlos išminkymui. Pabarstykite miltais kočėlą ir paviršių ant kurio minkysite tešlą.

Tešlą perdėkite į kepimo indą, o ant tešlos viršaus uždėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą. Žinoma, taip pat ant tešlos turite uždėti jau paruoštus obuolius ir galiausiai juos padengti antruoju tešlos sluoksniu. Labai svarbu, kad jame padarytumėte keletą nedidelių skylučių (tai galite atlikti su aštriu peiliu). Galiausiai pyragą galite pabarstyti cukrumi tam, kad jo viršus imtų blizgėti. Kai orkaitėje temperatūra pasieks 200ºC, obuolių pyragą reikėtų kepti 40-50 min. – tol, kol plutelė taps auksinė. Atminkite, kad obuolių pyragas gali būti patiekiamas tiek karštas, tiek ir šaltas. Be to, nepamirškite ir ledų – tai bus puikus derinys.