
Grikiai yra gerai žinomas maisto produktas, kuris yra žinomas dėl savo naudingų savybių sveikatai. Tai yra geras baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis. Grikiai yra geras šaltinis ląstelienos, kuri padeda reguliuoti virškinimo sistemą. Be to, jie taip pat yra sveikų riebalų šaltinis ir turi mažai kalorijų. Grikiuose taip pat yra gausu kompleksinių angliavandenių, kurie padeda palaikyti gerą gliukozės kiekį kraujyje. Be to, grikiai yra geležies, magnio, cinko ir seleno šaltinis.
Maistinė vertė
Grikių maistinė vertė yra įspūdinga, todėl verta susipažinti išsamiau.
Grikiai yra labai maistingas produktas, kuris yra gerai šaltinis daugelio svarbių maistinių medžiagų. Viena porcija (apie 100 gramų) žalių grikių yra apie:
- Kalorijos: 367 kcal
- Baltymai: 12,5 g
- Angliavandeniai: 72 g (iš jų skaidulos 6,9 g)
- Riebalai: 5,2 g (iš jų sotieji riebalai 1,2 g)
Grikiai taip pat yra šaltinis vitaminų B, E ir PP. Be to, grikiai yra mineralų, tokių kaip geležis, magnis, cinkas, varis, fosforas ir selenas šaltinis.
Virti grikiai yra mažiau kaloringi nei žali, tačiau jie yra mažiau koncentruoti maistinių medžiagų. Viena porcija (apie 100 gramų) virtų grikių yra apie:
- Kalorijos: 130 kcal
- Baltymai: 3,4 g
- Angliavandeniai: 26 g (iš jų skaidulos 2,1 g)
- Riebalai: 1,4 g (iš jų sotieji riebalai 0,3 g)
Virti grikiai vis dar yra geras šaltinis vitaminų B, E, PP. Be to, jie vis dar yra geras šaltinis mineralų, tokių kaip geležis, magnis, cinkas, varis, fosforas ir selenas.
Taigi, nors virti grikiai yra mažiau koncentruoti maistinių medžiagų nei žali grikiai, jie vis dar yra gerai šaltinis daugelio svarbių maistinių medžiagų ir gali būti naudingi sveikatai. Be to, virti grikiai gali būti lengviau virškinti nei žali grikiai.